2 Mart 2017 Perşembe

Kırmızı Saçlı Kadın



Kısacık süren bir aşk hikayesi insanın tüm hayatını etkiler mi ? 30 yıl boyunca döne dolaşa aynı şeyleri düşünür mü ? Ve yine aynı noktaya getirip hayatının sonu olur mu ?



Öncelikle oldukça enteresan bir roman okuduğumu ilk yüz sayfada anlayamamıştım. Olaylar sürekli eski masal ve efsanelerle bağlanıp aktarılmaya çalışılmış. Aynı masallar ve efsaneler dönüp duruyor kitap boyunca. Başlıca anlatılmaya çalışılan nokta eski efsanelerde işlenen konuların aslında günümüzde de yaşanan olaylar olduğuydu. Sophokles'in Kral Oidipus eserine ve Firdevsi'nin  Şehname'sinde yer alan Rüstem ve Sührap bölümüne genişçe yer verilmiş. Baba-oğul ilişkisinin bu eserlerde nasıl işlendiği ve nesiller boyu efsanelerin bizi nasıl etkileyebileceği anlatılmış.

Kitapta ''küçük bey'' Cem'in kuyu kazan Mahmut Usta'nın yanına çırak olarak verilmesi ve arazide su aramak için gittikleri küçük bir kasabada kendinden yaşça büyük tiyatrocu bir kadına aşık olması ile başlıyor olay örgüsü. Hikaye oldukça ilginç ilerliyor ve yok artık bu nasıl iş sesleri kafanızda yükselebiliyor. Hikayenin sağlam ve iyi olduğunu düşünsem de kitabın anlatımı için aynı şeyi söyleyemiyorum.

Biliyorum Orhan Pamuk, farkındayım Nobel ödüllü yazarımız. Edebiyatçı değilim dil bilgisi üzerine ahkam kesecek değilim. Ama okurken olayların akışı yani ilerleyişi epey yavaşlattı beni. İlk yüz sayfa abartmıyorum aynı şeyler dönüp duruyor aynı eserlerin aynı kısımları sürekli anlatılıyor ve insanı iten kitabı elimden bıraktıran bir hal aldı. Sonrasında farklı karakterlerin dahil olması ile hikaye biraz canlansa da yine sorularım yarım kaldı. Örneğin Cem'in annesi ilk sayfalarda sürekli anlatılırken kadın bir anda ortadan yok oldu. Hikayeyi bir insanın başına gelebilecek en talihsiz olay diye tanımlarken karakterlerin o derinliği o kadar yansıtamamış olması üzdü beni. Konusu çok güzel bir film izlemiş ama oyunculuk yüzüne imdb'de 7 altında kalmış bir film gibiydi. Ama yine de okuyun fikriniz olsun.

Sevgiler, BNG.

0 yorum:

Yorum Gönder