17 Ocak 2017 Salı

SANTRANÇ


Bu kitap Dr. B'nin Santranç tutkusunu anlatmaktadır. Bu tutku kitabı bir solukta okumanız için size yetip artacaktır buna emin olabilirsiniz. 


Öykü New York'tan Buenos Aires'e hareket eden bir yolcu gemisinde geçmektedir. Dr. B'nin gemide oynanan bir santranç turnuvasına dahil olmasıyla psikolojik açıdan çalkantılı ruhu kendini dışa vurmaya başlar. Evet kabul ediyorum uzun oldu bu cümle, şöyle bir özet geçeyim.

Dr. B babasıyla birlikte Viyana'da bir hukuk bürosu işletmektedir. Büroda avukatlık yapmak yerine daha çok büyük manastırların hukuk danışmanlığını ve mali işlerini yürütmektedirler.  Büroda bir takım gizli görüşmeler ve mali işlemler yürütmeleri nedeniyle Hitler'in Viyana işgalinden sonra Dr. B tutuklanır.

Dr. B dış dünyaya tamamen kapalı bir odaya hapsedilir ve kimsenin kendisiyle konuşmadığı bir ortamda aylarca bulunmak zorunda kalır. Yani böyle bir boşluğa düşürülüp psikolojik bir baskı ile konuşturulması amaç edinilmiş aslında. Bir sorgu esnasında bir gardiyanın cebinden çaldığı santranç kitabı ile Dr. B bu sıkıcılıktan kurtulmayı başarır . Artık tek meşgalesi bu kitap olur ve santranca dair bütün incelikleri öğrenip, kitabı bitirdikten sonra kendi kafasından hamleler ve bölümler üretmeye başlamıştır. Bu oyun artık bir tutkuya dönüşür ve ekmek kırıntıları ile oynadığı santrançta sinir krizleri geçirmeye başlamıştır. Yine bir kriz sırasında fenalaşır ve hastaneye kaldırılır ve bir doktor aracılığı ile hastaneden kaçmayı başarır.

Başta yazmış olduğum Dr. B  gemi yolculuğu sırasında dünyaca ünlü bir santranç şampiyonu olan Czentovic ile turnuvaya oturur. Oyunu bir kez galip bitirir ve ikinci turda ise sinir krizi nüksetmeye başlar ve oyunu yanlış bir hamle ile bırakır.  

Stefan Zweig bu kitabına Avrupa'nın o zaman içinde bulunduğu şartları da yansıtmıştır ve bu olumsuz şartlar altında Dr. B'nin nasıl psikolojik bir çıkmaza girip Santranç oyunu ile hayata sarıldığını görüyoruz. Santranç kitabı Stefan Zweig'in Brezilya'da sürgündeyken yazdığı son yapıtıdır. Kendi iç dünyasında ki karamsarlık ve Avupa'nın içinde bulunduğu duruma olan üzüntüsü onu intihara sürüklemiştir. Ve bu Santranç kitabını da  Şubat 1942 'de ki intiharından bir kaç ay önce tamamlamıştır...

Sevgiler, BNG.

0 yorum:

Yorum Gönder